Witlofsoep

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen, 30 minuten bereidingstijd

Bereidingswijze
Was de witlof, snijd de struikjes doormidden en verwijder de harde kern en de stronk. Snijd de witlof in reepjes en de radicchio of het struikje roodlof in fijne reepjes. Zet ze afgedekt apart. Pel en snipper de sjalot. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de sjalot glazig. Bak de witlof kort mee tot de reepjes ook glazig zijn. Bestrooi met 1-2 theelepels kerriepoeder en de bloem. Voeg een halve theelepel suiker toe, druppel het citroensap over de witlof en schep goed om. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer in de pan of in een blender. Roer 125 ml slagroom door de soep en verwarm nog even. Breng op smaak met zout, peper en naar wens nootmuskaat. Verdeel de soep over 4 kommen en druppel de rest van de slagroom erover. Bestrooi met wat kerriepoeder en garneer met wat reepjes radicchio/roodlof en eventueel wat grof geknipte bieslook.

Ingrediënten
• 4-5 struikjes witlof (ca. 400 gram)
• paar blaadjes radicchio of
• 1 struikje roodlof
• 2 sjalotten
• 1 eetlepel boter
• 1 eetlepel kerriepoeder
• 2-3 eetlepels citroensap
• 1 eetlepel bloem
• 750 ml groentebouillon
• 200 ml slagroom
• extra nodig: staafmixer of blender